تنبلی تخمدان چیست؟
تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک مشکل هورمونی است که در سنین باروری یک خانم رخ می دهد. افراد مبتلا به تنبلی تخمدان قاعدگی نامنظمی دارند و ممکن است خیلی دیر به دیر پریود شوند یا پریودهایی چند روزه داشته باشند. یکی از نشانه هایی که ممکن است همراه با تنبلی تخمدان در فرد به وجود آید افزایش بیش از حد هورمونی به نام آندروژن در بدن است. با ما همراه باشید تا درباره تنبلی تخمدان، نشانه ها و راه های تشخیص این بیماری بیشتر صحبت کنیم.
قبل از پرداخت به ادامه مطلب شایان ذکر است که دکتر شروین افصحی متخصص زنان، زایمان و نازایی در کرج هستند و به بیماران حوزه زنان کمک می کنند تا درمان شوند. اگر نگرانی بابت کیست تخمدان یا حتی تنبلی تخمدان دارید می توانید از طریق شماره تماس های 36607671-021 و 09382115656 با دکتر مشاوره داشته باشید. همچنین می توانید برای انجام جراحی های زیبایی زنان در کرج نیز به دکتر شروین افصحی مراجعه و یا صحبت های ایشان را در صفحه اینستاگرام و کانال آپارات دنبال کنید.
اگر علاقه مند هستید می توانید با خواندن مقاله سوالات متداول جراحی های زیبایی واژن به پاسخ برخی از سوالاتتان در این باره برسید.
آنچه در این مقاله می خوانید
تنبلی تخمدان چیست؟
در این بیماری، کیسه های کوچکی حاوی مایع در امتداد لبه بیرونی تخمدان ایجاد می شود. به این کیسه ها کیست تخمدان می گویند. کیست های کوچک پر از مایع حاوی تخمک های نابالغی به نام فولیکول هستند. فولیکول ها نمی توانند به طور منظم تخمک ها را آزاد کنند. پزشک ایتالیایی آنتونیو والینسری اولین بار در سال 1721 علائم آن را بیان کرد.
علت دقیق PCOS یا تنبلی تخمدان ناشناخته است. تشخیص و درمان به موقع همراه با کاهش وزن می تواند عوارض طولانی مدت این بیماری را مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی کاهش دهد.
طبق گفته دکتر شروین افصحی، بیماری تنبلی تخمدان درمان قطعی ندارد. به دلیل اینکه این بیماری زمینه ژنتیکی دارد، نمی توان ژن تخمدان را تغییر داد تا همانند تخمدانهای سالم شروع به فعالیت و تخمک گذاری نماید. ولی درمان علامتی است، بدین معنا که با توجه به تشخیص مشکل فرد، درمان انجام میشود.
عوامل تنبلی تخمدان
علت دقیق این بیماری مشخص نیست. بسیاری از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان مقاومت به انسولین دارند. این بدان معناست که بدن نمی تواند به خوبی از انسولین استفاده کند. بنابراین سطح انسولین در بدن انباشته می شود و ممکن است باعث افزایش سطح آندروژن شود.
از طرفی چاقی نیز می تواند سطح انسولین را افزایش دهد و در موارد زیادی از عوامل بیماری PCOS است. همچنین یکی دیگر از عوامل این بیماری ممکن است ژنتیکی باشد و در یک خانواده که مادر و خواهر مبتلا به تنبلی تخمدان است احتمال ابتلا دختر دیگر خانواده بالا می رود.
علائم این بیماری
علائم این بیماری اغلب پس از اولین دوره قاعدگی شروع می شود. گاهی اوقات علائم بعد از مدتی پریود شدن زن ظاهر می شود. علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است و در صورت بروز هر کدام از علائم زیر حتما باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
- ناباروری
- آکنه یا پوست چرب
- پریودهای نامنظم یا کوتاه
- موهای زائد روی قفسه سینه، شکم و کمر
- لکه های پوستی تیره در پشت گردن، زیر بغل و زیر سینه ها
- طاسی یا کم پشتی مو با الگوی مردانه
- افزایش وزن به خصوص در اطراف شکم
- تخمدان بزرک و حاوی کیست
- گوشت اضافه روی گردن یا زیر بغل
تشخیص تنبلی تخمدان
در این بیماری، تخمدان ها مقدار غیر طبیعی آندروژن یا همان هورمونهای جنسی مردانه تولید میکنند که منجر به تولید کیست می شوند. با این حال، برخی از زنان مبتلا به PCOS کیست ندارند و یا گروهی دیگر با داشتن کیست نیز مبتلا به تنبلی تخمدان نیستند.
عدم تخمک گذاری در تنبلی تخمدان سطح استروژن، پروژسترون، FSH و LH را تغییر می دهد. بنابراین پزشک با کمک آزمایش خون این بیماری را تشخیص می دهد. سطح پروژسترون کمتر از حد نرمال است، در حالی که سطح آندروژن بیشتر از حد نرمال است. پزشک متخصص زنان معمولا با انجام سونوگرافی و آزمایش خون تنبلی تخمدان را تشخیص می دهد.
دکتر شروین افصحی به عنوان بهترین متخصص زنان در کرج به بیماران زیادی در تشخیص و کنترل این بیماری کمک کرده اند.
آزمایش تنبلی تخمدان
متخصص زنان با گرفتن سابقه پزشکی و علائم بیمار و انجام معاینه فیزیکی یک سری آزمایش برای تشخیص این بیماری تجویز می کند.
1-سونوگرافی: با این آزمایش پزشک اندازه تخمدان ها و وجود کیست در آنها را بررسی می کند. این آزمایش همچنین می تواند ضخامت پوشش داخلی رحم (آندومتر) را نیز اندازه گیری کند.
2-آزمایشات خون: بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان معمولا دارای سطوح بالای آندروژن و سایر هورمون ها هستند. پزشک با بررسی سطح گلوکز، کلسترول و تری گلیسیرید خون ابتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک را تشخیص می دهد.
عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک
زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ممکن است درگیر بیماری هایی مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا، مشکلات قلب و عروق خونی و سرطان رحم شوند. همچنین چون خانم های مبتلا به این بیماری در سنین باروری هستند ممکن است در باردار شدن به مشکل بخورند. هورمون های اضافی مردانه چرخه قاعدگی را مختل می کنند، بنابراین زنان مبتلا به PCOS کمتر از حد نرمال پریود می شوند.
بنابراین در صورت مشاهده هر کدام از علائم تنبلی تخمدان به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا با کنترل و شروع روند درمان، درگیر عوارض سندرم پلی کیستیک نشوید.
سخن آخر
برخی از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان با علائم فیزیکی این بیماری مانند افزایش وزن، رشد مو و آکنه درگیر هستند. درمان های زیبایی مانند الکترولیز و لیزر موهای زائد، ممکن است به فرد کمک کند تا احساس بهتری نسبت به ظاهر خود داشته باشد. اما اگر مبتلا به تنبلی تخمدان هستید یا نشانه هایی از این بیماری را دارید حتما به یک متخصص زنان خوب مراجعه کنید تا با با کمک راه های درمانی از عوارض آزار دهنده آن جلوگیری شود.