Search
Close this search box.
تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک مشکل هورمونی است که در سنین باروری زنان رخ می دهد. افراد مبتلا به تنبلی تخمدان، قاعدگی نامنظمی دارند و ممکن است خیلی دیر به دیر پریود شوند یا پریودهایی چند روزه داشته باشند. یکی از نشانه هایی که ممکن است همراه با تنبلی تخمدان در فرد به وجود آید افزایش بیش از حد هورمونی به نام آندروژن در بدن است. با ما همراه باشید تا درباره تنبلی تخمدان، نشانه ها و راه های تشخیص این بیماری بیشتر صحبت کنیم.

قبل از پرداختن به ادامه مطلب شایان ذکر است که دکتر شروین افصحی متخصص زنان و زایمان در کرج هستند و به بیماران حوزه زنان کمک می کنند تا درمان شوند. اگر نگرانی بابت کیست تخمدان یا تنبلی تخمدان دارید می توانید از طریق شماره تماس های 36607671-021 و 09382115656 با دکتر افصحی مشاوره داشته باشید. همچنین می توانید برای انجام جراحی های زیبایی زنان در کرج نیز به دکتر شروین افصحی مراجعه و یا صحبت های ایشان را در صفحه اینستاگرام و کانال آپارات دنبال کنید.

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان، یک اختلال شایع در سیستم غدد درون‌ریز است که بر عملکرد طبیعی تخمدان‌ها در زنان تأثیر می‌گذارد. این سندرم زمانی رخ می‌دهد که تخمدان‌ها قادر به آزادسازی تخمک به‌طور منظم نیستند، و به‌جای آن کیست‌های کوچک متعدد درون تخمدان‌ها تشکیل می‌شود. این کیست‌ها، که در واقع کیسه‌های پر از مایع هستند، می‌توانند باعث عدم تعادل هورمونی شوند و چرخه‌های قاعدگی نامنظم یا حتی غیبت کامل قاعدگی را به همراه داشته باشند.

تنبلی تخمدان چگونه بوجود می‌آید؟

علت دقیق سندرم تخمدان پلی کیستیک هنوز کاملاً مشخص نیست، اما به‌نظر می‌رسد عوامل ژنتیکی و محیطی، مانند سبک زندگی ناسالم و تغذیه نامناسب، نقش مهمی در بروز آن داشته باشند. همچنین، بسیاری از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان مقاومت به انسولین دارند. این بدان معناست که بدن نمی تواند به خوبی از انسولین استفاده کند. بنابراین سطح انسولین در بدن انباشته می شود و ممکن است باعث افزایش سطح آندروژن شود.

از طرفی چاقی نیز می تواند سطح انسولین را افزایش دهد و در موارد زیادی از عوامل بیماری PCOS است. همچنین یکی دیگر از عوامل این بیماری ممکن است ژنتیکی باشد و در یک خانواده که مادر و خواهر مبتلا به تنبلی تخمدان است احتمال ابتلا دختر دیگر خانواده بالا می رود.

علائم تنبلی تخمدان

علائم این بیماری اغلب پس از اولین دوره قاعدگی شروع می شود. گاهی اوقات علائم بعد از مدتی پریود شدن زن ظاهر می شود. علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است و در صورت بروز هر کدام از علائم زیر حتما باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

یکی از ویژگی‌های کلیدی PCOS، تولید بیش‌ازحد هورمون‌های آندروژنی (هورمون‌های مردانه) در بدن زن است که می‌تواند علائم مختلفی از جمله رشد غیرمعمول موهای زائد (هیرسوتیسم)، آکنه و نازک شدن موهای سر را ایجاد کند. از دیگر علائم مرتبط با این سندرم می‌توان به افزایش وزن، مقاومت به انسولین، و مشکلات باروری اشاره کرد.

علائم تنبلی تخمدان
  • ناباروری
  • آکنه یا پوست چرب
  • پریودهای نامنظم یا کوتاه
  • موهای زائد روی قفسه سینه، شکم و کمر
  • لکه های پوستی تیره در پشت گردن، زیر بغل و زیر سینه ها
  • طاسی یا کم پشتی مو با الگوی مردانه
  • افزایش وزن به خصوص در اطراف شکم
  • تخمدان بزرگ و حاوی کیست
  • گوشت اضافه روی گردن یا زیر بغل

تنبلی تخمدان چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در این بیماری، تخمدان ها مقدار غیر طبیعی آندروژن یا همان هورمون‌های جنسی مردانه تولید می‌کنند که منجر به تولید کیست می شوند. با این حال، برخی از زنان مبتلا به PCOS کیست ندارند و یا گروهی دیگر با داشتن کیست نیز مبتلا به تنبلی تخمدان نیستند. عدم تخمک گذاری در تنبلی تخمدان سطح استروژن، پروژسترون، FSH و LH را تغییر می دهد. بنابراین پزشک با کمک آزمایش خون این بیماری را تشخیص می دهد. سطح پروژسترون کمتر از حد نرمال است، در حالی که سطح آندروژن بیشتر از حد نرمال است. برای تشخیص تنبلی تخمدان معمولا پزشک از آزمایش خون و سونوگرافی

آزمایش تنبلی تخمدان 

متخصص زنان با گرفتن سابقه پزشکی و علائم بیمار و انجام معاینه فیزیکی یک سری آزمایش برای تشخیص این بیماری تجویز می کند.

آزمایش تشخیص تنبلی تخمدان

1-سونوگرافی: با این آزمایش پزشک اندازه تخمدان ها و وجود کیست در آنها را بررسی می کند. این آزمایش همچنین می تواند ضخامت پوشش داخلی رحم (آندومتر) را نیز اندازه گیری کند.

2-آزمایشات خون: بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان معمولا دارای سطوح بالای آندروژن و سایر هورمون ها هستند. پزشک با بررسی سطح گلوکز، کلسترول و تری گلیسیرید خون ابتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک را تشخیص می دهد.

عوارض تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک

زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ممکن است درگیر بیماری هایی مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا، مشکلات قلب و عروق خونی و سرطان رحم شوند. همچنین چون خانم های مبتلا به این بیماری در سنین باروری هستند ممکن است در باردار شدن به مشکل بخورند. هورمون های اضافی مردانه چرخه قاعدگی را مختل می کنند، بنابراین زنان مبتلا به PCOS کمتر از حد نرمال پریود می شوند.

بنابراین در صورت مشاهده هر کدام از علائم تنبلی تخمدان به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا با کنترل و شروع روند درمان، درگیر عوارض سندرم پلی کیستیک نشوید.

آیا درمان قطعی سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دارد؟

درمان تنبلی تخمدان

درمان تنبلی تخمدان معمولاً شامل تغییرات در سبک زندگی مانند بهبود تغذیه و افزایش فعالیت بدنی، استفاده از داروهای هورمونی برای تنظیم قاعدگی و گاهی اوقات درمان‌های دارویی جهت افزایش حساسیت به انسولین است.

تنبلی تخمدان در واقع درمان کامل و قطعی ندارد، اما با مدیریت مناسب می‌توان علائم آن را کنترل کرد و از بروز عوارض طولانی‌ مدت مانند دیابت نوع ۲، ناباروری یا بیماری‌ها و اختلالات دیگر جلوگیری نمود. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به این سندرم کمک شایانی کند.

معرفی بهترین دکتر برای تنبلی تخمدان «در کرج»

در صورتی که به دنبال یافتن بهترین دکتر برای درمان تنبلی تخمدان در کرج هستید، باید این نکته کلیدی را در نظر داشته باشید که تشخیص درست و تجویز درمان موثر مهمترین امر برای کنترل علائم تنبلی تخمدان و زندگی کردن با آن است.

دکتر شروین افصحی، جراح و متخصص در کرج، با توجه به سطح علمی بالا و برخورداری از سال‌ها تجربه در زمینه تشخیص و درمان تنبلی تخمدان به عنوان بهترین متخصص برای درمان تنبلی تخمدان در کرج معرفی می‌گردند. ایشان با بهره‌گیری از روش‌های نوین تشخیصی و درمانی، توانسته است به بسیاری از بیماران کمک کند تا مشکلات مرتبط با تخمدان پلی‌کیستیک را مدیریت کرده و بهبود یابند. رویکرد دکتر افصحی برای درمان تنبلی تخمدان، بر مبنای نیازهای فردی هر بیمار و ارائه راهکارهای تخصصی و علمی است که به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک خواهد کرد.

سخن آخر

برخی از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان با علائم فیزیکی این بیماری مانند افزایش وزن، رشد مو و آکنه درگیر هستند. درمان های زیبایی مانند الکترولیز و لیزر موهای زائد، ممکن است به فرد کمک کند تا احساس بهتری نسبت به ظاهر خود داشته باشد. اما اگر مبتلا به تنبلی تخمدان هستید یا نشانه هایی از این بیماری را دارید حتما به یک متخصص زنان خوب مراجعه کنید تا با با کمک راه های درمانی از عوارض آزار دهنده آن جلوگیری شود.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *