دوران پیش از یائسگی، یائسگی و یا پس از آن، مراحلی از زندگی یک زن است که سیکل قاعدگی او متوقف می شود. این شرایط همراه با پایان سال های باروری زنان می باشد دوران پیش از یائسگی اولین مرحله در این روند است و می تواند هشت تا 10 سال قبل از یائسگی شروع شود. یائسگی به مرحله ای گفته می شود که حداقل به مدت 12 ماه قاعدگی در افراد اتفاق نیافته باشد. دوران پس ازیائسگی مرحله بعد از یائسگی است.
یائسگی چیست؟
یائسگی مرحله ای از زندگی زنان است که سیکل قاعدگی در این مرحله متوقف می شود . به وجود آمدن این شرایط قسمت طبیعی از روند پیری می باشد و پایان سال های باروری زنان است. یائسگی معمولاً در اواخر دهه 40 تا اوایل دهه 50 رخ می دهد. هرچند ممکن است زنانی که تخمدان خود را با جراحی برداشته اند، نیز دچار یائسگی “ناگهانی”می شوند.
چرا یائسگی اتفاق می افتد؟
یائسگی طبیعی یائسگی که در اوایل دهه 50 زنان اتفاق می افتد و به دلیل جراحی یا سایرشرایط پزشکی ایجاد نمی شود قسمت طبیعی از روند پیر شدن زنان است. یائسگی به عنوان یک سال کامل بدون خونریزی قاعدگی، در غیاب هرگونه عمل جراحی یا شرایط پزشکی که ممکن است باعث توقف مصنوعی خونریزی شود (استفاده از کنترل بارداری هورمونی ، تیروئید بیش از حد فعال و…) تعریف می شود. با افزایش سن، چرخه تولید مثل، شروع به کند شدن می کند و آماده ی متوقف شدن می شود. این چرخه از زمان بلوغ به طور مداوم فعالیت می کند. با نزدیک شدن به یائسگی ، تخمدان ها کمتر هورمونی به نام استروژن تولید می کنند. هنگامی که تولید هورمون استروژن اتفاق می افتد ، سیکل قاعدگی زنان تغییر می کند. ممکن است در ابتدا نامنظم شود و سپس متوقف خواهد شد. با سازگاری بدن با سطوح مختلف هورمون ها، ممکن است تغییرات فیزیکی نیز اتفاق بیفتد. علائمی که در هر مرحله از یائسگی تجربه می کنید (پیش از یائسگی ، یائسگی وبعد از یائسگی) بخشی از سازگاری بدن شما با این تغییرات است.
توضیحات خانم دکتر افصحی در رابطه با راه های جلوگیری از عوارض یائسگی
تغییرات هورمونی در دوران یائسگی چیست؟
تغییرات که فکر می کنیم بر اثر “یائسگی” ایجاد شده زمانی اتفاق می افتد که تخمدان ها دیگر به اندازه کافی هورمون تولید نکنند. تخمدان ها غدد تولید مثل هستند که تخمک ها را ذخیره می کنند و آنها را در لوله های رحمی آزاد می کنند. آنها همچنین هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون و همچنین تستوسترون را تولید می کنند. استروژن و پروژسترون سیکل قاعدگی را کنترل می کنند. استروژن نیز بر نحوه استفاده بدن از کلسیم و حفظ سطح کلسترول در خون تأثیر می گذارد.
با نزدیک شدن به یائسگی، تخمدان ها دیگر تخمک ها را در لوله های رحمی آزاد نمی کنند و افراد آخرین سیکل قاعدگی خود را خواهند داشت.
یائسگی طبیعی چگونه اتفاق می افتد؟
یائسگی طبیعی پایان دائمی سیکل قاعدگی است که با هیچ نوع درمان پزشکی مجدد اتفاق نمی افتد. برای زنانی که یائسگی طبیعی دارند ، این روند تدریجی است و در سه مرحله شرح داده می شود:
دوران پیش ازیائسگی: این دوران 8 تا 10 سال قبل از یائسگی شروع می شود، زمانی که تخمدان ها به تدریج استروژن کمتری تولید می کنند. معمولا این شرایط از دهه 40 سالگی زنان شروع می شود ، اما می تواند از دهه 30 نیز شروع شود. دوران پیش از یائسگی تا زمان یائسگی ادامه دارد تا هنگامی که تخمدان ها آزاد کردن تخمک را متوقف می کنند. در یکی دو سال آخر دوران پیش از یائسگی، کاهش استروژن سریع تر می شود. در این مرحله، ممکن است بسیاری از زنان علائم یائسگی را تجربه کنند. زنان در این مدت هنوز سیکل قاعدگی دارند و می توانند باردار شوند.
یائسگی: یائسگی زمانی اتفاق می افتد که سیکل قاعدگی متوقف شده باشد. در این مرحله تخمدان ها ترشح تخمک ها و تولید بیشتر استروژن خود را متوقف می کنند. یائسگی زمانی تشخیص داده می شود که سیکل قاعدگی به مدت 12 ماه متوالی اتفاق نیافتاده باشد.
دوران پس ازیائسگی: این دوران زمانی اتفاق می افتد که فرد بعد ازگذشت یک سال خونریزی نداشته باشد. در طی این مرحله، ممکن است علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی، برای بسیاری از زنان کاهش یابد. با این حال، برخی از زنان علائم یائسگی را برای یک دهه یا بیشتر پس از یائسگی تجربه می کنند. در این دوران به علت پایین بودن سطح استروژن، زنان یائسه در معرض خطر ابتلا به تعدادی از بیماری ها مانند پوکی استخوان و بیماری های قلبی هستند.ممکن است مصرف برخی از داروها، از جمله هورمون درمانی و یا تغییر سبک زندگی سالم، خطر به وجود آمدن برخی از این شرایط را کاهش دهد. از آنجا که خطر درهر فرد متفاوت است ، با پزشک خود در مورد این موضوع مشورت کنید تا بتوانید قدمهایی را برای کاهش خطر فردی بردارید.
دوره یائسگی (مرحله یائسگی) چه مدت طول می کشد؟
طول هر مرحله از انتقال یائسگی می تواند برای هر فرد متفاوت باشد. متوسط طول دوره یائسگی حدود چهار سال است. برخی از زنان ممکن است فقط برای چند ماه در این مرحله باشند، در حالی که برخی دیگر بیش از چهار سال در این مرحله گذار هستند. اگر بیش از 12 ماه بدون داشتن پریود گذشته باشید ، دیگر در دوره یائسگی نیستید. با این حال ، اگر داروها یا شرایط پزشکی وجود داشته باشد که ممکن است دوره ها را تحت تأثیر قرار دهد ، دانستن مرحله خاص انتقال یائسگی دشوارتر است.
علائم یائسگی چیست؟
اگر برخی یا همه علائم زیر را تجربه کنید ، ممکن است در حال یائسگی باشید:
- گرگرفتگی (احساس گرمی ناگهانی که روی بدن پخش می شود).
- تعریق شبانه و / یا گرگرفتگی سرد.
- خشکی واژن ناراحتی در هنگام رابطه جنسی.
- تکرر ادرار
- مشکل خوابیدن (بی خوابی)
- تغییرات عاطفی (تحریک پذیری، نوسانات خلقی، افسردگی خفیف).
- خشکی پوست ، خشکی چشم یا خشکی دهان.
زنانی که هنوز درمرحله پیش از یائسگی قرار دارند ممکن است دچار علائم زیر شوند.
این علائم عبارتند از:
حساس شدن پستان
بدتر شدن سندرم قبل از قاعدگی (PMS)
نامنظم شدن سیکل ها
سنگین تر یا سبک تر شدن سیکل قاعدگی بیشتر از حد معمول هستند.
برخی از زنان نیز ممکن است این موارد را تجربه کنند:
- تپش قلب
- سردرد
- دردهای مفصلی و عضلانی
- تغییرات در میل جنسی
- مشکل در تمرکز، کم حافظه شدن (اغلب موقتی است)
- افزایش وزن
- ریزش یا کم پشت شدن مو
این علائم می تواند نشانه گر کاهش تولید استروژن توسط تخمدان ها و یا افزایش یافتن نوسان (بالا و پایین رفتن) سطح هورمون ها باشد. همه دارای زنان این علائم را نیستند. با این حال، در صورتیکه زنان به علائمی مانند تپش قلب، تغییرات ادرار، سردرد یا سایر مشکلات پزشکی مبتلا باشند باید به پزشک مراجعه کنند تا مطمئن شوند دلیل دیگری برای این علائم وجود ندارد.
گرگرفتگی چیست و چه مدت ادامه دارد؟
گرگرفتگی یکی از علائم شایع یائسگی است. گرگرفتگی احساس کوتاه گرما می باشد. گرگرفتگی برای همه یکسان نیست و هیچ دلیل قطعی برای وقوع آنها وجود ندارد. به غیر از گرما، گرگرفتگی می تواند با موارد زیر همراه باشد:
- قرمز و برافروخته شدن صورت
- تعریق
- احساس سرما بعد از گرما
گرگرفتگی نه تنها برای هر فرد متفاوت است بلکه می تواند برای مدت زمان مختلفی ادامه یابد. بعضی از خانم ها در دوران یائسگی فقط برای مدت کوتاهی گرگرفتگی دارند. ممکن است برخی از زنان تا آخر عمراین احساس را داشته باشند. به طور معمول گرگرفتگی با گذشت زمان کمترخواهد است.
چه چیزی باعث ایجاد گرگرفتگی می شود؟
موارد زیادی در زندگی روزمره می تواند منجر به گرگرفتگی شود. برخی از مواردی که باید به آنها توجه کرد، عبارتند از:
- کافئین
- سیگار کشیدن
- غذاهای ادویه دار
- الکل
- لباس تنگ
- استرس و اضطراب
- گرما، از جمله آب و هوای گرم نیز می تواند باعث گرگرفتگی شود. هنگام تمرین در هوای گرم مراقب باشید، این شرایط می تواند باعث گرگرفتگی شود.
آیا یائسگی می تواند باعث رشد موهای صورت شود؟
بله ، افزایش رشد موهای صورت می تواند تغییری در رابطه با یائسگی باشد. تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی ایجاد می شود، می تواند منجر به تغییرات فیزیکی نیزشود ، از جمله رشد موهای صورت بیشتر از آنچه در گذشته بوده اند.
آیا مشکل در تمرکز و فراموشکاری بخشی طبیعی از یائسگی است؟
متأسفانه ، تمرکز و مشکلات جزئی حافظه می تواند بخشی طبیعی از یائسگی باشد. اگرچه این برای همه اتفاق نمی افتد، اما ممکن است برای برخی از افراد اتفاق بیفتد.فعالیت های مختلفی وجود دارد که می تواند مغز را تحریک کند و باعث جوان سازی حافظه شود. این فعالیت ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
انجام جدول کلمات متقاطع و سایر فعالیت های تحریک کننده ذهنی مانند کتاب خواندن و انجام مسائل ریاضی
کاهش فعالیت های منفعل مانند تماشای تلویزیون
ورزش کردن
به خاطر داشته باشید که افسردگی و اضطراب می توانند بر حافظه شما تأثیر بگذارند. این شرایط را می توان با یائسگی در ارتباط باشد.
آیا یائسگی می تواند باعث افسردگی می شود؟
بدن زنان در دوران یائسگی تغییرات زیادی را تجربه می کند. تغییرات زیادی در سطح هورمون ها وجود دارد ، ممکن است بخاطر گرگرفتگی افراد خوب نخوابند و دچار تغییرات خلقی شوند. اضطراب و ترس نیز می تواند در به وجود آمدن این شرایط نقش داشته باشد. همه عوامل ذکر شده می تواند منجر به افسردگی شود.
آیا تغییرات عاطفی دیگری نیز در دوران یائسگی رخ می دهد؟
یائسگی می تواند تغییرات عاطفی مختلفی ایجاد کند، این تغییرات عبارتند از:
- از دست دادن انرژی و بی خوابی
- عدم انگیزه و مشکل در تمرکز
- اضطراب ، افسردگی ، تغییرات خلقی و تنش
- سردرد
- پرخاشگری و تحریک پذیری.
ممکن است همه این تغییرات عاطفی ئر شرایطی به از یائسگی اتفاق بیفتد. احتمالا برخی از آن ها را در افراد در طول زندگی خود تجربه کنند. ممکن است مدیریت تغییرات عاطفی در دوران یائسگی دشوار باشد، اما امکان پذیر است ممکن است پزشک دارویی برای کمک به افراد تجویز کند (هورمون درمانی یا داروی ضد افسردگی)
یائسگی چه تاثیری در کنترل مثانه دارد؟
متأسفانه، عدم کنترل مثانه (همچنین بی اختیاری ادرار نیز نامیده می شود) در زنانی که یائسه می شوند، شایع است. دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارد، که شامل موارد زیر است:
هورمون استروژن نقش زیادی در بدن زنان دارد. این ماده نه تنها سیکل قاعدگی زنان را کنترل می کند همچنین باعث ایجاد تغییراتی در بدن در دوران بارداری می شود.یکی دیگر از نقش های استروژن سالم نگه داشتن مخاط مثانه و مجرای ادرار می باشد.
عضلات کف لگن: به حمایت اندام های لگن، مثانه و رحم عضلات کف لگن گفته می شود. در طول زندگی، این عضلات می توانند ضعیف شوند. این شرایط می تواند در دوران بارداری، زایمان و افزایش وزن اتفاق بیفتد. در صورت تضعیف عضلات عدم کنترل ادرار رخ می دهد.
ممکن است مشکلات خاص کنترل ادرار شامل موارد زیر باشد:
- بی اختیاری ادرار هنگام استرس (هنگام سرفه ، عطسه یا بلند کردن چیزهای سنگین).
- بی اختیاری اوژانسی (عدم کنترل ادرار زیرا مثانه در زمان نامناسب فشار می آورد).
- ادرار دردناک (ناراحتی درهر بار ادرار کردن).
- شب ادراری (احساس نیاز به بلند شدن در شب برای ادرار کردن).
در صورتیکه جراحی برداشتن رحم انجام شود، یائسگی اتفاق می افتد؟
در حین جراحی رحم بیمار برداشته می شود. پس از انجام دادن این روش سیکل قاعدگی متوقف خواهد شد. درصورتیکه در این جراحی تخمدان ها حفظ شود، ممکن است فرد بلافاصله علائم یائسگی نداشته باشد.جراحی برداشتن تخمدان را اوئوفرکتومی می نامند.
یائسگی چگونه تشخیص داده می شود؟
روش های مختلفی وجود دارد که پزشک بتواند، یائسگی را تشخیص دهد. اولین مورد صحبت در مورد سیگل قاعدگی در یکسال گذشته می باشد. اگرافراد یک سال کامل (12 ماه متداوم) را بدون سیکل قاعدگی سپری کرده باشند، ممکن است یائسگی رخ داده باشد. روش دیگر برای تشخیص یائسگی، آزمایش خون است که میزان هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) افراد را بررسی می کند. FSH هورمونی است که توسط غده هیپوفیز تولید می شود.
برای بسیاری از خانم ها، آزمایش خون لازم نیست. اگر علائم یائسگی دارید و قاعدگی شما نامنظم است، با پزشک خود در این مورد صحبت کنید. ممکن است پزشک بعد ازصحبت با افراد یائسگی را تشخیص دهد.
شماره تماس: 02636600457
صفحه اینستاگرام دکتر شروین افصحی
آیا یائسگی قابل درمان است؟
یائسگی یک روند طبیعی است که بدن زنان آن را پشت سر می گذارد. ممکن است در برخی موارد افراد برای یائسگی به هیچ درمانی نیاز نداشته باشند. هنگامی که در مورد درمان یائسگی صحبت می شود، که زندگی فرد را مختل کرده باشد. انواع مختلفی از درمان برای علائم یائسگی وجود دارد. انواع اصلی درمان یائسگی عبارتند از:
هورمون درمانی
درمان های غیر هورمونی
هورمون درمانی چیست؟
در دوران یائسگی ، بدن شما تغییرات عمده هورمونی را تجربه می کند و باعث کاهش میزان هورمون ها به ویژه استروژن و پروژسترون می شود. استروژن و پروژسترون توسط تخمدان تولید می شود. وقتی تخمدان شما دیگر به اندازه کافی استروژن و پروژسترون تولید نمی کند، می توان از هورمون درمانی به عنوان مکمل استفاده کرد. هورمون درمانی سطح هورمون های شما را افزایش می دهد و می تواند به تسکین برخی علائم یائسگی کمک کند. همچنین می توان از این درمان به عنوان یک پیشگیری برای پوکی استخوان استفاده کرد.
دو نوع اصلی هورمون درمانی وجود دارد:
استروژن درمانی (ET): در این روش درمانی ، استروژن به تنهایی مصرف می شود. این درمان به طور معمول در دوز کم تجویز می شود و می تواند به عنوان قرص مصرف شود. همچنین ET می تواند به عنوان کرم، حلقه واژن، ژل یا اسپری به افراد داده شود. این نوع درمان پس از جراحی برداشتن رحم استفاده می شود.افرادی رحم خود را برنداشته باشند نمی توانند به تنهایی از استروژن استفاده کنند.
استروژن پروژسترون / هورمون درمانی پروژستین (EPT): به این روش درمانی ترکیبی نیز گفته می شود زیرا در آن از دوزهای استروژن و پروژسترون استفاده می شود. پروژسترون به شکل طبیعی خود یا به صورت پروژستین (نوعی مصنوعی از پروژسترون) نیز در دسترس است. افرادی که جراحی برداشتن رحم انجام نداده باشند، از این نوع هورمون درمانی استفاده می کنند
هورمون درمانی می تواند بسیاری از علائم یائسگی را تسکین دهد، از جمله:
- گرگرفتگی و تعریق شبانه
- خشکی واژن
- تحریک پذیری و تغییرات خلقی.
- ریزش مو
آیا خطراتی مرتبط با هورمون درمانی وجود دارد؟
ممکن است هورمون درمانی نیز مانند اکثر داروهای تجویز شده، خطراتی را به همراه داشته باشد . برخی از خطرات هورمون درمانی عبارتند از:
- سرطان آندومتر (فقط درصورتی که فرد رحم خود را برنداشته باشد و همراه با استروژن پروژستین مصرف نکند)
- مشکلات سنگ صفرا و کیسه صفرا
- لخته شدن خون
انجام دادن هورمون درمانی یک تصمیم فردی است. تمام سابقه پزشکی وسابقه خانوادگی خود را با پزشک در میان بگذارید تا خطرات و مزایای هورمون درمانی را برای شما توضیح دهد
درمان های غیر هورمونی برای یائسگی چیست؟
اگرچه هورمون درمانی یک روش بسیار موثر برای تسکین علائم یائسگی است ، اما این روش درمانی برای همه مناسب نیست. درمان های غیر هورمونی شامل تغییر در رژیم غذایی، شیوه زندگی است . معمولا این روش های درمانی گزینه های مناسبی برای زنانی است که سایر موارد پزشکی را دارند یا به تازگی تحت سرطان پستان درمان شده اند. درمان های اصلی غیر هورمونی که ممکن است پزشک توصیه کند شامل موارد زیر است:
- تغییر دادن رژیم غذایی
- اجتناب از عوامل محرک در گرگرفتگی
- مصرف داروهای تجویزی که به فرد کمک می کند.
گاهی اوقات تغییر رژیم غذایی می تواند به تسکین علائم یائسگی کمک کند. محدود کردن میزان کافئین مصرفی هر روز و کاهش غذاهای پرادویه می تواند گرگرفتگی شما را کمتر کند. همچنین می توانید مواد غذایی حاوی استروژن گیاهی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. مواد غذایی که علائم یائسگی را کنترل می کنند، عبارتند از:
- دانه های سویا
- نخود
- عدس
- بذر کتان
- غلات
- لوبیا
- میوه ها
- سبزیجات
- اجتناب از عوامل محرک در گرگرفتگی
موارد خاصی در زندگی روزمره شما می تواند عامل گرگرفتگی باشد. برای کمک به تسکین علائم خود ، این عوامل محرک را شناسایی کنید و آن ها را انجام دهید.این موارد می تواند شامل خنک نگه داشتن اتاق خواب در شب، پوشیدن لباس های نازک، یا ترک سیگار باشد. کاهش وزن نیز می تواند به گرگرفتگی کمک کند.
ورزش کردن: اگر با گرگرفتگی مواجه هستید شاید انجام دادن تمرینات ورزشی دشوار باشد، اما ورزش می تواند علائم دیگر یائسگی را تسکین دهد. ورزش می تواند به شما در خواب شبانه کمک کند و به افرادی که دچار بی خوابی هستند، توصیه می شود. ورزش های آرام مانند یوگا می تواند به خلق و خوی افراد کمک کرده و هرگونه ترس یا اضطرابی را برطرف نمایند.
آیا می توان در دوران یائسگی باردار شد؟
احتمال بارداری پس از یائسگی از بین می رود ، افرادی که دچا ر یائسگی می شوند یک سال کامل سیکل قاعدگی شان متوقف شده است.(با فرض اینکه هیچ بیماری پزشکی دیگری برای عدم خونریزی قاعدگی وجود نداشته باشد). با همه ی این تفاسیر ممکن است افراد در دوران پیش از یائسگی نیز باردار شوند. اگر شخصی قصد باردارشدن ندارد، باید تا هنگامی که یائسگی را به طور کامل طی نکرده ، از کنترل بارداری استفاده نماید.
ممکن است برای برخی از زنان، بارداری دشوار باشد، زیرا در اواخر 30 و 40 سالگی به دلیل کاهش باروری، باردار شدن دشوار خواهد شد. با این حال ، اگر افراد قصد باردار شدن دارند، روشهایی برای تقویت باروری وجود دارد که می تواند به افراد در بارداری کمک کند
خطرات طولانی مدت مرتبط با یائسگی چیست؟
ممکن است بعد از یائسگی افراد در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند. خطر ابتلا به هر بیماری به موارد زیادی مانند سابقه خانوادگی، سلامتی قبل از یائسگی و عوامل زندگی (سیگار کشیدن) بستگی دارد. دو بیماری که بعد از یائسگی سلامت افراد را تحت تأثیر قرار می دهد شامل پوکی استخوان و بیماری عروق کرونر می باشد.
پوکی استخوان
پوکی استخوان، به معنای کم شدن تراکم داخلی استخوان ها است که باعث شکنندگی استخوان ها می شود. استروژن نقش مهمی در حفظ توده استخوان دارد. استروژن به سلولهای استخوان سیگنال می دهد تا تجزیه نشوند.
زنان از زمان یائسگی تا 60 سالگی به طور متوسط 25٪ از توده استخوانی خود را از دست می دهند. این موضوع بیشتر به دلیل از دست دادن استروژن است. ممکن است در این شرایط آزمایش چگالی مواد معدنی استخوان، که تراکم سنجی استخوان نیز نامیده می شود، برای افراد انجام شود. سنجش تراکم استخوان روشی سریع برای تشخیص میزان کلسیم در قسمتهای خاصی از استخوانها است. این آزمایش برای تشخیص پوکی استخوان استفاده می شود. پوکی استخوان بیماری است که در آن تراکم استخوان کاهش می یابد.
بیماری عروق کرونر
بیماری عروق کرونر، باریک شدن یا انسداد رگهای عضله قلب است. این اتفاق زمانی می افتد که پلاک چربی در دیواره شریان جمع شود (معروف به تصلب شرایین). این تجمع با مقادیر بالای کلسترول در خون همراه است. پس از یائسگی ، خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر به دلیل موارد مختلفی افزایش می یابد، این موارد عبارتند از:
- از دست دادن استروژن
- افزایش فشار خون
- کاهش فعالیت بدنی
- داشتن عادات بد (سیگار کشیدن یا نوشیدن بیش از حد الکل)
یک رژیم غذایی سالم ، عدم استعمال سیگار و ورزش منظم بهترین گزینه برای پیشگیری از بیماری های قلبی است. درمان فشار خون بالا و دیابت و همچنین حفظ سطح کلسترول با داروها برای افراد در معرض خطر بهترین مراقبت هستند.
علائم نگران کننده یائسگی
پریودهای نامنظم در دوران یائسگی شایع و طبیعی است. اما سایر شرایط می تواند باعث ناهنجاری در خونریزی قاعدگی شود اما ممکن است برخی شرایط نیاز به بررسی داشته باشد. این شرایط عبارتند از:
- سیکل های قاعدگی سنگین همراه لخته شدن خون
- طول کشیدن سیکل قاعدگی بیشتر از حد معمول
- لکه بینی یا خونریزی پس از قاعدگی
- لکه بینی پس از رابطه جنسی
- سیکل های قاعدگی با فاصله کم
آیا یائسگی می تواند خواب افراد را تحت تأثیر قرار دهد؟
برخی از زنان ممکن است در طول یائسگی دچار مشکل خواب در طول شب شوند. بی خوابی ناتوانی در خوابیدن در شب می باشد. این موضوع می تواند یک عارضه طبیعی از یائسگی باشد. گرگرفتگی عامل اصلی بی خوابی در دوران یائسگی است.
آیا یائسگی می تواند بر روابط جنسی افراد تأثیر بگذارد؟
بعد از یائسگی، بدن افراد استروژن کمتری تولید می کند. این تغییر عمده در تعادل هورمونی می تواند روابط جنسی را تحت تأثیر قرار دهد. ممکن است بسیاری از زنان در دوران یائسگی به راحتی مانند قبل تحریک نشوند.
ممکن است این احساسات، همراه با سایر تغییرات عاطفی منجر به کاهش علاقه به رابطه جنسی شوند. به خاطر داشته باشید که بدن در دوران یائسگی تغییرات زیادی را تجربه می کند. برخی از عوامل دیگری که می تواند در کاهش میل جنسی نقش داشته باشد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل داشتن در کنترل مثانه
- مشکل داشتن در خواب شبانه
- استرس ، اضطراب یا افسردگی
همه این عوامل می تواند زندگی افراد را مختل کند و حتی باعث ایجاد تنش در روابط آن ها شود. علاوه بر این تغییراتی مانند، پایین بودن سطح استروژن در بدن می تواند باعث کاهش خونرسانی به واژن شود. این موضوع می تواند باعث خشکی واژن شود و رابطه جنسی دردناکی را به همراه داشته با
پزشک متخصص زنان گزینه هایی را برای کمک به افراد خواهد شد به عنوان مثال ، خشکی واژن را می توان با روان کننده های(لوبریکنت) ، محلول در آب یا سیلیکون درمان کرد.همچنین پزشک می تواند هورمون های استروژن یا غیر استروژن را برای درمان بافت واژن تجویز کند.
آیا همه زنان یائسه کاهش میل جنسی را تجربه می کنند؟
همه زنان کاهش میل جنسی را تجربه نمی کنند. در برخی موارد ، این درست برعکس است. برخی زنان به دلیل اینکه دیگر ترسی از باردار شدن ندارد، میتوانند بیشتر از قبل از رابطه جنسی لذت ببرند.
با این حال ، استفاده از محافظ (کاندوم) در حین رابطه جنسی توصیه می شود. با وجود اینکه پس از یائسگی دیگرامکان باردارشدن وجود ندارد اما برای جلوگیری از عفونت های مقاربتی(STIs) استفاده از وسایل محافظتی توصیه می شود. افراد می توانید در هر زمان از زندگی خود به STI مبتلا شوند.
آیا یائسگی می تواند دوران مثبت زندگی باشد؟
یائسگی قطعاً می تواند دوران مثبت زندگی باشد. اغلب، باورهای غلطی در مورد این دوران وجود دارد اگرچه یائسگی می تواند برخی تغییرات محسوس و ناراحت کننده ای را ایجاد کند، اما می توان آنها را به طور موثری کنترل کرد.
سوالات متداول یائسگی
ممکن است بعد از یائسگی افراد در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند. خطر ابتلا به هر بیماری به موارد زیادی مانند سابقه خانوادگی، سلامتی قبل از یائسگی و عوامل زندگی (سیگار کشیدن) بستگی دارد. دو بیماری که بعد از یائسگی سلامت افراد را تحت تأثیر قرار می دهد شامل پوکی استخوان و بیماری عروق کرونر می باشد.
برخی از زنان ممکن است در طول یائسگی دچار مشکل خواب در طول شب شوند. بی خوابی ناتوانی در خوابیدن در شب می باشد. این موضوع می تواند یک عارضه طبیعی از یائسگی باشد.گرگرفتگی عامل اصلی بی خوابی در دوران یائسگی است.
بعد از یائسگی، بدن افراد استروژن کمتری تولید می کند. این تغییر عمده در تعادل هورمونی می تواند روابط جنسی را تحت تأثیر قرار دهد. ممکن است بسیاری از زنان در دوران یائسگی به راحتی مانند قبل تحریک نشوند.
بعد از یائسگی، بدن افراد استروژن کمتری تولید می کند. این تغییر عمده در تعادل هورمونی می تواند روابط جنسی را تحت تأثیر قرار دهد. ممکن است بسیاری از زنان در دوران یائسگی به راحتی مانند قبل تحریک نشوند.
آیا تپش قلب شدید شبانه نیز میتواند از علائم یائسگی باشد؟ یا خیر
سلام. بله ممکن است. برای تشخیص صحیح باید با متخصص زنان خود مشورت کنید.