راهکار های بی نظیر برای درمان بی اختیاری ادرار در زنان
آیا از بی اختیاری ادرار رنج می برید؟ آیا بی اختیاری ادرار باعث شده است تا از اطرافیان خود کناره بگیرید؟ چرا به یک پزشک مراجعه نمی کنید؟ آیا بی اختیاری ادرار را عامل مهمی در کاهش اعتماد به نفس خود می دانید؟
این عارضه گریبان خیلی از افراد را در سنین مختلف می گیرد. آن ها به دلیل ترس از آبرو و تمسخر نشدن در جمع، از بیان ابتلا به این عارضه شرم می کنند و آن را پنهان می نمایند!!!
این عارضه چیزی نیست جز، بی اختیاری ادرار در زنان. تعجب نکنید؛ این عارضه ممکن است در کودکی، نوجوانی، جوانی، بزرگسالی و حتی کهنسالی اتفاق افتد.
قبل از هر چیز به شما توصیه می کنیم ویدئو زیر را که مربوط به درمان بی اختیاری شدید است که توسط دکتر شروین افصحی جراح و متخصص زنان انجام شده است را ببینید:
آنچه در این مقاله می خوانید
انواع بی اختیاری ادرار
در این قسمت به زبان ساده به معرفی انواع بی اختیاری ادرار می پردازیم:
بی اختیاری استرسی
گروه دیگری از افراد نیز در هنگام مواجه شدن با شرایط تنش زا و یا استرس آور دچار بی اختیاری ادرار می شوند. به طور مثال: به هنگام امتحان، مسافرت و… (تخلیه ادراری اورژانسی)
بی اختیاری فوریتی
برخی از افراد دچار دفع ادرار ناگهانی می شوند. دفع ادرار در این افراد هیچ دلیل خاصی ندارد. به طور مثال: ارسال پیام های عصبی نامتعارف در هنگام خواب یا لمس آب (حتی شنیدن صدای جریان آب) می تواند منجر به انقباض های نا مناسب و اسپاسم مثانه شود که این امر بی اختیاری در دفع ادرار را به همراه خواهد داشت.
بی اختیاری عملکردی
در مواقعی ممکن است فرد فرصت کافی برای رسیدن به سرویس بهداشتی پیدا نکند. این نوع بی اختیاری ادرار در افرادی که دچار اختلالات ذهنی و یا جسمانی هستند بیش از سایرین دیده می شود.
بی اختیاری سر ریزی
برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت منجر به تضعیف عضلات مثانه و یا مجاری ادراری می شود. به همین دلیل ممکن است فرد مبتلا به این بیماری دچار نوعی از بی اختیاری ادرار شود.
علت بی اختیاری ادرار چیست؟
بی اختیاری ادرار گاها مشکلی موقتی است که به دلیل عفونت واژن، مصرف برخی داروها و یبوست اتفاق می افتد. از شایع ترین دلایل بی اختیاری ادرار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضعیف شدن عضلات کف لگن
- آسیب دیدگی عصبی مثانه که باعث عدم کنترل ادرار می شود.
- فعالیت بیش از حد عضلات مثانه
- عوارض جانبی جراحی های گذشته
عوامل موثر در بی اختیاری ادرار
بی اختیاری ادرار، جزء شایع ترین بیماری های زنان می باشد. اکثر زنان بعد از دوران بارداری، زایمان طبیعی و یا یائسگی دچار بی اختیاری ادرار می شوند. علاوه بر موارد مذکور، افتادگی رحم نیز از جمله عوامل موثر در بی اختیاری ادرار می باشد.
خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی راهکارهای بسیار موثری در جهت درمان این عارضه ابداع شده اند. از جمله روش های مرسوم برای درمان بی اختیاری ادرار؛ دارو درمانی، جراحی و یا استفاده از لیزر می باشد.
یکی از عوارض مشهود گشادی دهانه ی واژن (بنا به دلایل متعددی مانند: زایمان طبیعی مکرر، یبوست مزمن، رابطه ی جنسی زیاد و…) بی اختیاری ادرار می باشد.
در این حالت ممکن است از روش های رایجی به منظور پرینورافی ناحیه ی تناسلی: مانند تنگ کردن با نخ های جاذب واژینال و یا لیزرتراپی استفاده شود.
عواملی که احتمال بی اختیاری ادرار را افزایش می دهد
- مصرف دخانیات: مصرف دخانیات در طولانی مدت می تواند باعث بی اختیاری ادرار ناشی از استرس شود.
- جنسیت: زنان دو برابر مردان در معرض بی اختیاری ادرار استرسی هستند. اما بردان بیشتر در معرض بی اختیاری ادرار اورژانسی و سرزیر شده هستند.
- افزایش چربی: افزایش چربی بدن می تواند فشار بیشتری به مثانه وارد شود و فرد در هنگام انگام فعالیت های ورزشی، سرفه یا عطسه کردن ریزش ادرار داشته باشد.
- افزایش سن: بالا رفتن سن باعث می شود که مثانه و عضلات آن ضعیف شوند که همین امر باعث تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار می شود.
- برخی بیماری ها: افرادی که بیماری های دیابت، قلبی، سرطان پروستات، آلزامیر، ام اس و… دچار هستند.
تشخیص بی اختیاری ادرار
تشخیص بی اختیاری ادرار بسیار آسان است اما تشخیص نوع و علت آن نیاز به انجام معاینات مختلف و آزمایشاتی دارد که عبارتند از:
- آزمایش ادرار: آزمایش ادرار می تواند برای تشخیص انواع عفونت ها، خون در ادرار و سایر مشکلات موثر باشد.
- گزارش روزانه کارکرد مثانه
- آزمایش خون: در نمونه گیری خون از فرد، مواد شیمایی که باعث بی اختیاری ادرار در فرد شده است بررسی می شود.
- تست استرس: از فرد درخواست می شود که سرفه کند یا کارهایی را انجام دهد که باعث شود قسمت میانی بدن را تحت تاثر قرار دهد تا پزشک میزان ریزش ادرار را بررسی کند.
- سیستوگرام: عکسبرداری هایی به وسیله اشعه x از مثانه انجام می شود که ناهنجاری ها و اختلالات ادراری مشخص می شود.
- آزمایش ارودینامیک: طی این آزمایش فشاری که عضلات مثانه در هنگام تحمل فشار و یا خالی بودن و هنگام استراحت وارد می شود بررسی می شود.
- اولترا سوند لگن: عسکبرداری از مجاری ادرار
- سپستوسکوپی: در این روش از لوله نازکی که یک لنز و چراغ کوچک به سر آن وصل شده استفاده می شود.
درمان بی اختیاری ادرار در زنان
با مراجعه به متخصص زنان و زایمان، شرح حال بیمار مورد بررسی قرار می گیرد. با مشخص شدن علت بی اختیاری ادرار، روش درمانی نیز تعیین می شود.
به طور مثال اگر بیماری زمینه ای منجر به بی اختیاری ادرار در زنان شود، پزشک متخصص سعی می کند با درمان بیماری مربوطه به درمان بی اختیاری ادرار بپردازد.
از جمله روش های مطرح برای درمان بی اختیاری ادرار در زنان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دارو درمانی
- تزریق
- جراحی
- لیزرتراپی
TOT چه عملی است؟
TOT یا همان نوار مسدود کننده، به منظور تقویت بیشتر عضلات مثانه از پیشابراه در داخل ناحیه تناسلی جاسازی می شود.
درمان بی اختیاری ادرار با TOT، نوعی جراحی غیرتهاجمی است که به صورت سرپایی قابل انجام است و نیازی به بستری شدن بیمار نیست و توسط این عمل می توان بی اختیاری ادرار شدیدی را که روش های دارویی یا لیزر درمانی پاسخگو نبوده است را درمان کرد و فرد پس از TOT در هنگام سرفه، عطسه و خنده دچار ریزش ادرار نمی شود.
از آنجا که این روش باعث بهبود سریع ریزش ادرار بیمار می شود، در واقع بهترین گزینه برای درمان بی اختیاری ادرار محسوب می شود.